An Answer to the Question of Azan

Previously, I had a post about NameWee and how I do not agree with his approach of expressing his dissatisfaction.

One blogger replied to me with the writings below (the one in bold italics).
_______________________________________

Ohya, before i forgot, in case the writter of one of the blogs i ter- commented quite strongly happen to read this entry, I would like to sorry if by any mean i offended you.

I am just saying what i thought of at that time. Perhaps this paragraph might be all what i wanted to say about the topic you blogged abt.

Sekali mendengar klip video itu, mungkin akan tersinggung dengan liriknya yang mengaitkan azan subuh , yang meminta orang Islam bangun awal pagi sebelum terbit matahari, bersembahyang mengakui kewujudan tuhan dan kemudian bertebaran mencari rezeki di muka bumi Allah ini seperti kokokan ayam jantan di pagi hari.

Tetapi rasionalnya soal azan ini telah pernah disentuh tidak kurang dua kali. Pertama oleh Almarhum Sultan Sallehudin Abd Aziz Shah, Sultan Selangor dan jajahan takluknya sendiri dalam tahun 80an yang meminta azan dari Masjid, Madrasah dan Surau dan mungkin Musala di Shah Alam supaya memperlahankan Azan Subuh kerana mengganggu rakyat yang lain.

Dan kedua ialah tindakan Genting Berhad melalui seorang lembaga pengarahnya Tan Sri Abd Kadir Yusof meminta supaya pembesar suara sebuah surau di puncak Bukit Genting itu ditutup dalam azan subuh dan waktu-waktu yang lain.Bagaimana pun dalam kedua perintah itu, seorang Ketua Agama Negeri dan seorang Mantan Menteri tidak di endah oleh sesiapa pun dan keadaan semuanya seperti biasa.

_______________________________________



Anyway, here’s my reply.

Terima kasih untuk informasi yang diberikan. Saya sendiri tidak tahu-menahu pasal berita itu. Thanks for bringing it to my attention. Apa-apa pun, here are my rebuttals. Please remember that I’m not an Islamic expert or anything.

1. First of all, azan is there for a reason. Ia adalah public announcement utk mengumumkan bahawa waktu solat sudah masuk dan juga untuk mengajak orang orang Islam supaya bangun pagi dan mengerjakan solat Subuh. Ini especially time-time Subuh di mana masa ni lah sedap nya tidur. Azan is a call to invite people to come and pray together at the mosque ataupun paling koman, bangun dan sembahyang sendiri. Kalau permintaan Sultan Selangor itu dipenuhi, kononnya untuk mengelakkan gangguan kepada rakyat, bermaksud memperlahankan seperlahan-lahannya azan Subuh itu atau menyuruh tukang azan itu untuk tidak menggunakan mikrofon sekaligus. Kalau begini, maksudnya sudah defeat the purpose of Azan.

2. Kadang kadang saya terfikir, kalau azan Subuh, banyak saja komplen dan komen org. Nak suruh tutup speaker, nak suruh ini la, tu la. Ayam berkokok dah berapa lama dah di muka bumi ni, tak pernah dengar pulak ada org bagi suggestion suruh bunuh semua ayam kat dunia ni supaya tak kacau orang tidur. Kenapa?

3. Jawapan kepada saranan Tan Sri Abdul Kadir Yusof adalah seperti di atas. Satu lagi, patutkah seorang muslim terlibat dgn lembaga sebuah syarikat yg terang-terang terlibat dgn perjudian? Setahu saya, Islam terang-terang mengharamkan perjudian.

Kadang-kadang saya pelik. Sepatutnya, orang Islam kita sendiri yang patut memperjuangkan hak Islam tapi dalam situasi macam ni, orang Islam sendiri yang membangkang praktis praktis Islam. Sungguh mengecewakan.

Saya rasa, kalau betul terjadi penghapusan laungan Azan melalui pembesar suara, pada masa hadapan, satu persatu azan azan pada waktu lain akan dihapuskan. Zuhur kerana lunchtime. Asar sebab orang tidur petang. Maghrib dan Isyak sebab orang letih baru balik kerja mahu ketenangan jiwa.

P.S. Saya harap jawapan saya tidak mengecilkan hati sesiapa. Saya tidak bermaksud untuk menghina sesiapa. Ambillah jawapan saya ni sebagai kritis membina. Saya juga mohon maaf dgn campuran bahasa yang saya guna dalam post kali ni.

Visit Nadlique’s Forum of Financial Freedom

Visit Pumpy’s CFD Trading Journal

Visit Lumpy’s Movie Reviews

Visit Nadlique’s Blog in Bahasa Melayu

Other related posts:

CFD Trading : An Introduction
What is Financial Freedom
What is more important to you? Money or Family & Friends?
Understanding Unit Trust
My Investments with Public Mutual
Why Pyramid Schemes Don’t Work

About nadlique

This blog is about the journey of a 28-year-old Malaysian towards financial freedom. This blog was started back when the blogger was 21 years old. However, his journey towards financial freedom had begun way before that. Materials such as investing, business, entrepreneurship, equities, and real estate are presented. The author also posts his thoughts and observations on life in general.

Comments

  1. Saya baru je import artikel ini dari blog saya yg satu lagi. Dekat situ, ada komen baru. Saya tak reti mcm mana nak import komen sekali, jadi saya poskan saja komen tu secara manual di sini.

    Bawah ini adalah komen dari “wan nf”

    Salam.. I am interested wif this topic. Personally, I’m agreed wif ur voice. Athan is a sign of ‘masuk waktu solat’.. A reminder for us to perform the pray.. A reminder of time is running.. Mcm2 azan beritahu kite. Ain’t just for solah, but also for the daily routine. Kdg, kita x sedar pon dah nk malam,dh subuh, sbb leka sgt dgn ‘kerja’ yg kita buat. At least, athan remind us to sumthing. Bg kita yg dah dewasa, yg taw apa itu solat, azan adalah alarm terbaik. Bg bdk2 yg masih dlm proses belajar tntg solat, azan pon jd peringatan utk mereka, but maybe in a different way. Teringat plak kecik2 dulu,, bile dgr jek azan maghrib, tgh2 syok main ngan member pon bleh benti, berkejar balik rumah, sbb takut mak marah balik lewat2. Kalo dulu, ssh nak taw bile waktu solat masuk.. Lg2 kat kmpg. Mane la surau ade microphone. Adenye technology, dah tercipta microphone yg boleh nk tlg bg org dgr azan, tbe2 nk suro pelankn sound system plak. Wut’s the catch? Nway, I was a nice entry~ 🙂

Speak Your Mind

*

Return to top of page

Copyright © 2019 · Faliq Fauzi · Log in