A Discussion on Amanah Saham Bumiputra’s (ASB) Halal status. The view of Securities Commission (SC). Pandangan Suruhanjaya Sekuriti.

A fatwa was issued by the Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia about the Halal Status of Amanah Saham Bumiputera (ASB). It was deemed to be as HARUS.

However, I came across some new information. It seems like it is HARAM according to Securities Commission (SC) or otherwise known as Suruhanjaya Sekuriti.

Have a look at this.

So, readers, do have a say in the comments section below.

————————————–

Disclaimer: This article is not a specific nor general advice on managing or investing your money. This article does not constitute a recommendation nor does it take into account your investment objectives, financial situation nor particular needs.

Go to HOME
Go to SITE MAP
Go to DISCLAIMER

About nadlique

This blog is about the journey of a 28-year-old Malaysian towards financial freedom. This blog was started back when the blogger was 21 years old. However, his journey towards financial freedom had begun way before that. Materials such as investing, business, entrepreneurship, equities, and real estate are presented. The author also posts his thoughts and observations on life in general.

Comments

  1. Mohd Hanifah says:

    Thank you. I have been wondering a bout ASB and it Halal status. After reading that article, I do believe if “syak” thus co nsider haram. Do you agree with that?

    • I don’t agree with that actually. With ASB, I believe that it is a matter of ijtihad (correct me if I’m wrong). i.e. there are differences in opinions between the scholars on ASB. So, we can’t say that it is haram.

      Majlis Fatwa Kebangsaan is led by some of the most learned people in Malaysia. If they say it is harus, who are we to say that it is haram?

  2. Assalamualaikum!.
    Pelaburan Asb = niagaan wang atas wang = RIBA

    Baca Al-Quran, panduan hidup kita,
    Jelas dinyatakan dalam Al-Quran RIBA itu haram.Ini adalah kata2 dari Allah, bukan dari saya.
    Surah Al-Baqarah Ayat 275 Hingga 279(Tengok terjemahan/tafsir kalau anda tak faham bahasa Arab)

    KURANGkan tgk pendapat orang di blog/forum, BANYAKKAN baca Al-quran dan fahamkan isi kandungannya.

    Korang mungkin cakap ‘tapi FATWA cakap harus’
    Korang nak ikut fatwa yang dibuat oleh manusia atau mufti yang terdiri dari golongan manusia atau nak ikut Al-Quran KitabullahRaibaffi(Kitab yang benar dan tidak boleh dipertikaikan lagi) yang diturunkan oleh Allah S.W.T ?

    Dalam rukun iman…
    1. Percaya kepada Allah
    2. Percaya kepada Nabi-Nabi dan Rasul-Rasul
    3. Percaya kepada Malaikat-Malaikat
    4. Percaya kepada Al-Quran
    5. Percaya kepada Hari Akhirat
    6. Percaya kepada Qada’ dan Qadar

    Dalam Rukun Iman takde percaya kepada mufti/fatwa kan?

    Wassalam

  3. i think the best is you refer to zaharuddin.net. he explains in detail why ASB is considered as non-syariah compliance, technically. as for the Harus part, I don’t see the reasoning given by the mufti’s. A friend of my suggested that it might be because of there are already too many muslims investing in it and it’s considered harus by them. or maybe because of political pressure? who knows. if you learn technically of syariah and non-syariah compliance fund, you will eventually find why it’s considered non compliance. wallahu’alam

  4. Salam.. terpanggil untuk response to this thread..

    Kekeliruan yang dihadapi:
    1) Majlis FATWA mengatakan HARUS
    2) SC mengatakan HARAM..

    Untuk menjawab teka teki ini.. apa kata kita lihat Prospektus yang dikeluarkan ASB setiap tahun. Di dalam prospektus tersebut ada menyenaraikan nama-nama syarikat yang mana ASB membuat pelaburan.

    Antara syarikat yang ada:
    1) Bank-bank Konvesional – yang mana seperti kita tahu banyak mengamalkan Riba’

    2) Syarikat Penerbangan – yang mana salah satu aktiviti syarikat adalah menghidangkan minuman keras semasa penerbangan

    3) Syarikat Tembakau – yang mana kita pun tahu tembakau memudaratkan dah di dalam Islam perkara yang memudaratkan sepatutnya dijauhkan…

    Oleh itu.. pada yang masih berkemusykilan.. semak dulu prospektus dan nilai sendiri Halal dan Haram atau Harus nye sesuatu..

    • Mohamed says:

      Suatu analisa yg tepat pada pendapat saya.

      Samada seseorang tu nak melabur dalam ASB atau tidak terpulanglah kepada individu tersebut tetapi janganlah halalkan benda yg nyata haram berlandaskan alasan2 yg tidak boleh digunapakai. Saya perlu baca fatwa yg telah dikeluarkan oleh pihak2 yg berkenaan.

  5. JohnLiang says:

    Hi, I am John from Public Mutual. While there are lots of arguments about the compliance of ASB, in Public Mutual there is no issue on this. We have both conventional funds as well as Islamic funds with a special syariah committee.

    What I suggest you to do is, while it is good to continue your investment with ASB, do consider diversifying into Public Mutual Islamic funds. We have good track records of our fund performance. Call me at 012-32 601 32.

  6. qistina says:

    salam alaik…..
    opinion saya,terpulang kt individu la nk guna asb or x…. jgn pertikaikan hujah mufti sewenang2 nya…. siapa kita nk judge.. dorg betul ke x,terpulang ats diri kita nk terima or reject….
    kalo xda dorg yg kelurkan fatwa apepun,korang ade kuasa ke bg hujah? xda kan? dlm rukun iman mmg xde ckp percaya kpd mufti tp,golongan ulamak dah makin pupus di akhir zaman…. tanpa dorg,agak2 ade ke org lain yg blh jd guidance kita? dlm quran mmg ada ckp ape yg haam,ape yg halal tp semua org paham ke translate? bkn kah perlu ade translator yg arif untuk tlg kite paham ayat2 Allah? bank2 islamic skg pun sume da bcmpur aduk ngn interest…. interest pun riba right?? jgn ckp pasal asb je,korg xde ke gune maybank? bsn? even bimb pun ade cas cost yg kita xtau. so xsama ke ngn asb? kita bukan hidup d zaman rasulullah tp hidup yg penuh ngn problem.. so pandai2 lah pk sendiri.salam.

  7. Samsa Nawi says:

    Suatu ketika dahulu pengunaan perkataan bir atau beer untuk minuman adalah haram dan A&W root bir telah ditukar kepada sasparilla. Tetapi beberapa tahun lepas Majlis Fatwa Kebangsaan telah memfatwakan Barbican Beer yang mengandungi alcohol adalah harus untuk diminum Umat Islam di Malaysia. Merujuk perkara ini, mengambarkan bahawa Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia telah hilang integriti sebagai pihak yang berkuasa dalam mengluarkan fatwa mengenai Islam.

Speak Your Mind

*

Return to top of page

Copyright © 2019 · Faliq Fauzi · Log in